.

.

domingo, 13 de novembro de 2011

Grønt lys igjen for Belo Monte

To jenter hygger seg i en båt på Xingu-elva i Altamira. Snart må de og flere tusen andre flytte på grunn av Belo Monte-utbyggingen. Foto: RICARDO MORAES/Reuters
Grønt lys igjen for Belo Monte
En brasiliansk domstol bestemte onsdag at byggingen av verdens tredje største demning skal kunne fortsette, uten videre konsultasjoner med urfolkssamfunn i regionen. 
By Dan Robert Larsen dan.robert.larsen@nrk.no
Det føderale aktoratet hadde levert inn et krav om suspensjon av Belo Monte-utbyggingen i delstaten Para inntil urfolksgrupper er konsultert og gitt tilgang til rapporter om miljømessige innvirkninger av utbyggingen. 
Med to stemmer mot èn opprettholdt imidlertid retten dekretet utstedt av staten Para, som gir tilltatelse til utbyggingen.
Saken vil bli anket 
Det føderale aktoratets kontor i Para sier i en uttalelse at de vil anke dommen til Høyesterett, skriver The Washington Post. 
– Alle studier har kommet til samme konklusjon: demningen vil føre til drastiske endringer i næringskjeden og til levebrødet til urfolkssamfunnene, heter det i uttalelsen. 
Når Belo Monte-demingen er fullført i Xingu-elven, som renner ut i Amazonas-floden, vil deminngen på 11.000 megawatt være verdens tredje største bak Kinas Three Gorges og Itaipu. Xingu strekker seg over grensen mellom Brasil og Paraguay. 
Regjeringen sier at demningen vil gi ren, fornybar energi og er et viktig drivstoff i det søramerikanske landets voksende økonomi. 
Tjenestemenn sier de har brukt år på å planlegge slik at miljøet og lokalbefolkningen blir beskyttet, før utbyggingsplanene ble godkjent. 
(Artikkelen fortsetter under bildet) 
I mer enn 20 år har urfolk kjempet mot utbyggingen.
Foto: YASUYOSHI CHIBA/Afp 
Miljøvernere og urfolksgrupper sier utbyggingen vil ødelegge dyreliv og livsgrunnlaget for 40.000 mennesker i området som blir lagt under vann. 
Kjendiser som den britiske rockestjernen Sting, Avatar-regissør James Cameron og skuespiller Sigourney Weaver har støttet aktivistene og drevet lobbyvirksomhet mot demningen.
By NRK.no

Nenhum comentário: