.

.

domingo, 13 de novembro de 2011

Rechter keurt bouw omstreden dam Brazilië goed

Een demonstrant tijdens protesten tegen de bouw van de dam. © reuters 
Rechter keurt bouw omstreden 
dam Brazilië goed 
De bouw van een van de grootste stuwdammen ter wereld in het Braziliaanse Amazonegebied kan doorgaan zonder de inheemse bevolking in het gebied verder te raadplegen. Dat heeft een Braziliaanse rechter vandaag bepaald.
Federale aanklagers hadden een motie ingediend om de bouw van de Belo Monte-dam op te schorten. Ze wilden de inheemse bevolking eerst raadplegen en hun toegang verschaffen tot rapporten over de invloed van de dam op het milieu. De rechter schaarde zich echter achter het bestuur van de deelstaat Para, die meent dat de bouw van de dam kan beginnen. 
Drastische gevolgen
De aanklagers hebben aangegeven in beroep te gaan bij het Braziliaanse hooggerechtshof. 'Alle onderzoeken kwamen tot dezelfde conclusie. De dam zal drastische gevolgen hebben voor de voedselketen en de kostwinning van de inheemse bevolking', aldus de aanklagers. 
De waterkrachtcentrale in de aan te leggen stuwdam moet de op twee na grootste producent van hydro-elektriciteit ter wereld worden. Volgens de Braziliaanse regering wordt op deze manier schone, duurzame energie opgewekt, maar milieuactivisten vrezen dat de bouw zal leiden tot nog meer stuwdammen in het kwetsbare Amazonegebied. (AP)

Nenhum comentário: