.

.

domingo, 13 de novembro de 2011

Urgammelt skovfolk risikerer oversvømmet land

 Xingu-folket i Amazonas tabte deres forsøg på at stoppe for Belo Monte dæmningen, der vil oversvømme deres land. (Foto: CC BY via flickr.com E-GIACOMAZZI) 
Urgammelt skovfolk risikerer oversvømmet land 
Xingu-folkets forsøg på at stoppe byggeri tabt. Kampen imod gigantisk kraftværk i Amazonas fortsætter i Brasiliens Højeste Ret.
Xingu-folket i Amazonas tabte onsdag deres forsøg på at stoppe for den gigantiske Belo Monte dæmning ved en brasiliansk domstol. Dæmningen vil oversvømme 500 kvadratkilometer af deres land. 
I september besluttede en federal dommer, at byggeriet skulle stoppe, fordi det ødelæggerne fiskeriet i floden. Den ordre er nu afvist i en delstatsret. Xingu-folkets har erklæret dæmningen krig til døden. 
Tvisten drejer sig om, at Xinguerne ikke har været konsulteret, før beslutningen om byggeriet blev taget. Domstolen afviste indvendingen og stop-ordren med stemmerne 2-1. 
Dommer Maria do Carmo Cardoso udtalte samtidig i henhold til nyhedsbureauet AFP, at selvfølgelig har de oprindelige folk ret til at blive hørt, men det behøver ikke være før beslutningen tages, og deres udsagn i øvrigt kun er vejledende.
Belo Monte 
Belo Monte dæmningen skal producere 11.000 megawatt og bliver en af verdens absolut største. Kapaciteten svarer til 11 procent af Brasiliens aktuelle kapacitet. Bygningen, der allerede er i gang, forventes at give jobs til 20.000 mennesker. 
Skovfolket siger, at projektet vil ødelægge deres livsstil og naturen. 16.000 Xinguer bliver direkte fordrevet fra deres traditionelle skovområder. Dæmningen vil påvirke 40.000 mennesker, mener miljøorganisationer og Xinguerne selv. 
Næste skridt bliver Brasiliens Højeste Ret. Bag appellen står den federale anklager i delstaten Para, der skal huse dæmningen. Den instans støtter Xinguerne og titusinder af protesterende Brasilien over i, at det oprindelige folk ikke er blevet hørt. Kravet herom står i grundloven. 
Den siddende præsident Dilma Rousseff er varm tilhænger af kraftværket. Hun og regeringen siger, at dæmningsbyggeriet ikke vil påvirke Xinguernes oprindelige områder. I øvrigt vil man gøre sig umage for ikke at ødelægge natur og miljø. 
Artiklen fortsætter...

Nenhum comentário: