.

.

domingo, 28 de outubro de 2012

FN: Over 26.000 drevet på flukt i Myanmar

 En gruppe rohingyaer samler seg i flyktningleiren Te Chaung etter å ha flyktet fra volden i Kyaukpyu. FOTO: Soe Zeya Tun / Reuters / NTB scanpix
FN: Over 26.000 drevet på flukt i Myanmar 
Flere titalls mennesker er blitt drept, og et helt nabolag er utslettet i sammenstøt mellom buddhister og muslimer vest i Myanmar den siste uka. 
FN mener den etniske volden mellom buddhister og den muslimske minoriteten rohingya-folket har drevet over 26.000 mennesker på flukt. Voldsbølgen truer reformprosessen i landet, mener organisasjonen. 
- Hvis volden ikke tar slutt, kan reformprosessen og arbeidet for mer åpenhet i Myanmar settes i fare, sier en talsmann for FNs generalsekretær Ban Ki-moon.
Utslettet nabolag 
Over 80 personer er drept i volden som har blusset opp igjen de siste dagene i delstaten Rakhine. 
Begge parter i konflikten går fram ved å brenne ned den andre partens områder. Nesten 4.700 hus er ødelagt, ifølge myndighetene. 
Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch har offentliggjort satellittbilder av den muslimske delen av kystbyen Kyaukpyu. Bildene viser at hele bydelen er blitt jevnet med jorden. Organisasjonen anslår at 811 bygninger og husbåter er blitt ødelagt bare her. 
- Vi ble bedt om å holde oss i hjemmene våre, men så satte de fyr på dem, sier Ashra Banu, en 33 år gammel firebarnsmor som unnslapp flammene. 
- Da vi løp ut ble folk skutt av rakhiner og politiet, hevder hun. 
Det samme sier 30-åringen Abdul Awal. 
- Vi løp mot sjøen og de fulgte etter oss, slo oss og skjøt mot oss, sier han.
Overfylt flyktningleir 
De muslimske rohingyaene har siden onsdag flyktet i båter, de fleste uten motorer, og mange av dem har havnet i flyktningleiren Te Chaung i nærheten av delstatshovedstaden Sittwe. 
Barbeinte muslimske menn og kvinner har ankommet Te Chaung bærende på små barn og de få eiendelene de klarte å berge fra branninfernoet. 
Leiren ble laget etter at den etniske volden blusset opp sist i juni i år. 75.000 ble da drevet på flukt, og den overfylte leiren har egentlig ikke kapasitet til å ta imot de nyankomne. Leiren som består av telt og toetasjes hytter satt opp langs sølete gater, er kun bevoktet av mellom 10-20 ubevæpnede menn. Mange sover under trærne i området, det er svært lite mat i leiren og nyhetsbyrået Reuters' korrespondent så ingen helsearbeidere - til tross for at flere lider av malaria. 
Søndag var det ikke meldt om ytterligere sammenstøt, men ansatte ved Te Chaung fortalte at det er ventet enda flere båter med rohingya-flyktninger.
Les Mer After Posten.NO
CONTEXTO: Mais de cem mortos em violência na Myanmar contra muçulmanos rohingya

Nenhum comentário: