.

.

sexta-feira, 23 de agosto de 2013

Amprenta ecologică a României – De câte planete avem nevoie până în 2050

Amprenta ecologică a României – De câte planete avem nevoie până în 2050
Săptămâna aceasta am epuizat toate resursele naturale pe care Pământul ni le punea la dispoziție până la sfârșitul anului
Cunoscută și drept ,,Earth overshoot day”, ziua în care capacitatea anuală a planetei este depășită de nevoile omului  a venit mai repede decât era prognozată anul acesta.
Potrivit The Global Footprint Network, citat de dailymail.com, până la sfârșitul lui 2013 ne vom afla în ,,datorie ecologică” .
Cum se calculează ziua în care Pământul își epuizează resursele?
Earth overshoot day” se calculează prin compararea cererilor și nevoilor oamenilor cu resursele globale. Calculul determină ,,amprenta noastră ecologică” asupra Pământului. Anul acesta, în doar nouă luni, am epuizat o cantitate prea mare de resurse pentru capacitatea de regenerare a Pământului. 
În 1961, oamenii foloseau cam două treimi din ceea ce ne punea planeta la dispoziție. Din anii `70, însă, cantitatea emisiilor de carbon a crescut, la fel ca și consumul. Practic, pe la jumătatea acestui secol, așa cum explică ecologiștii, vom avea nevoie chiar de resursele echivalente a două planete pentru a ne putea susține nevoile. 
”Deficitele ecologice și financiare sunt fațetele aceleași monede. Pe termen lung, statele nu vor putea să se adreseze unei probleme fără a ține cont de cealaltă”, a afirmat Alessandro Galli, director regional pentru Global Footprint Network. 
Care este amprenta ecologică a României? 
Potrivit Raportului Planeta Vie pe 2012, românii utilizează 2,84 hectare din suprafaţa globului pentru resurse, la o capacitate a planetei de doar 1,8 hectare de teren şi apă.
Desigur, amprenta României nu este una la fel de mare precum în zonele mai dezvoltate (Australia are o amprentă de 6,68, Emiratele Arabe Unite 8,44). Dacă am trăi în acest moment așa cum trăiesc locuitorii Statelor Unite, de exemplu, am avea nevoie de resursele a patru planete, mai precizează raportul. 
Un alt element care contribuie la mărirea amprentelor ecologice este extinderea orașelor care determină creșterea emisiilor de carbon. În prezent, mai mult de 50% din populația globală trăiește în mediul urban. Chiar și în România, 54% dintre locuitori stau în marile orașe.
Pentru 2050 scenariul devine și mai sumbru. În condițiile în care, până atunci, populația va atinge cifra de 9-10 miliarde, cererea de resurse va crește la 70%. Pentru a face față unei astfel de cereri, vom avea nevoie de 2,9 planete. 
Raportul propune și o serie de soluții pentru a proteja resursele naturale insuficiente: 
-         Folosirea unor tehnici de cultivare a pământului și sisteme de irigare mai bune 
-         Reducerea cantității de deșeuri 
-         Tranformarea terenurilor degradate în unele productive 
-         Schimbarea dietelor (consumarea, spre exemplu, a unei cantități mai mici de carne, mai ales în țările dezvoltate) 
-         Folosirea energiei regenerabile
În acest sens, capătă din ce în ce mai multă importanță și CSR-ul (responsabilitate socială corporativă).
Potrivit managementstudyguide.com, o companiei care are o strategie de responsabilitate socială își va construi, pe de-o parte, o imagine pozitivă, iar, pe de altă parte, va reuși să facă și economii (de exemplu prin calculatoare care consumă energie mai puțină sau hărtie reciclabilă).
Sursă: Manager Express

Nenhum comentário: