.

.

quarta-feira, 7 de novembro de 2012

Malawi opphever lov mot homofili - midlertidig

PRESIDENTEN: President Joyce Hilda Mtila Banda lovet tidligere i år å vurdere å oppheve lovene mot homofili.
Foto: FRANK FRANKLIN II/AP 
Malawi opphever lov mot homofili - midlertidig 
Et historisk steg i riktig retning, sier Amnesty International
Av Brede Lie Reime
(Dagbladet): I en uttalelse mandag sa Malawis justisminister, Ralph Kasambara, at landets lover mot homofili midlertidig er opphevet. Det melder Amnesty International.
- Amnesty International støtter minister Kasambaras uttalelse, og håper den blir det første steget på veien mot en slutt på diskriminering og forfølgelse basert på virkelig, eller oppfattet, seksuell orientering i Malawi, sa leder for Amnesty sør i Afrika, Noel Kututwa.
Loven skal nå opp til avstemning i parlamentet, og frem til den tid kan ikke politiet arrestere eller straffeforfølge homofile.
Og som Amnesty sier så er det snakk om en fundamental endring dersom loven endres. Før denne loven ble midlertidig opphevet risikerte man opptil 14 års fengsel, med eller uten korporal avstraffelse, for seksuell kontakt mellom menn. For kvinner var strafferammen fem år.
Strenge straffer 
Og det er ikke en papirlov det dreier seg om. To menn ble i 2010 dømt til 14 års fengsel for homofili, men ble senere løslatt etter massivt internasjonalt press.
Og internasjonalt press spiller nok inn også denne gangen. Flere land, blant dem Storbritannia, har truet med å holde tilbake bistand til land som straffeforfølger homofile.
En lov som forbyr homofili er kanskje utenkelig for de aller fleste av oss, men det er 76 land i verden som anser det som straffbart, ifølge Utenriksdepartementet. Fem land har dødsstraff.
Malawi har for øvrig vært i vinden med underlige lover tidligere. Dagbladet skrev blant annet i fjor om landets lovforslag mot promping.
Font:  http://www.dagbladet.no

Nenhum comentário: